Suporturi tipar

Suporturi tipar

Suporturile pe care se poate executa tiparul offset sunt foarte numeroare. În funcţie de specificaţiile tehnice ale fiecărui tip de hârtie pot fi executate anumite feluri de tipar.

În continuare vă prezentăm principalele tipuri de hârtie şi cartoane.

Hârtie offset

Este cel mai absorbant suport de tipar. Pe el se pot tipări imagini în policromie şi culori speciale. Se recomandă pentru interior de carte, broşuri, etc.În general acest suport nu se lăcuieşte. Utilizând gramaje mai mari de 150 gr/mp se pot obţine imagini in condiţii tehnice excelente.

Hârtie de etichetă

Este un suport cretat pe o singură parte, disponibil în gramaje de la 60 gr/mp până la 100 gr/mp. Pe el se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Este recomandabilă lăcuirea tipăriturii.

Hârtie dublu cretată

Există în variante mate, lucioase şi simplu cretate. Acest tip de hârtie suportă tipar în policromie şi culori speciale, cu gramaje cuprinse între 90 gr/mp şi 135 gr/mp. Este recomandată lăcuirea tipăriturii. Se recomandă folosirea sa în cazul materialelor publicitare.

Cartoane dublu cretate

În variante mate, lucioase şi simplu cretate, cu gramaje cuprinse între 150 gr/mp şi 350 gr/mp. Se recomandă lăcuirea sau plastifierea tipăriturii, iar pentru a facilita plierea, se recomandă biguirea colii. Se recomandă pentru materiale publicitare, coperţi de carte, reviste etc.

Cartoane tip GD

Cartoane duplex, realizate 100% din materii prime reciclate, au un strat superior cretat, recomandat pentru ambalajele folosite în industria non-alimentară, farmaceutică şi alimentară (la care produsul nu intră în contact direct cu ambalajul), pentru materiale publicitare rigide( standere, hangere, presentere, etc.). Se pot tipări atât imagini în policromie, cât şi culori speciale. Acestea se lăcuiesc după tipar sau se plastifiază.

Cartoane tip GT

Cartoane triplex, realizate 100% din materii prime reciclate, prezinta in plus fata de tipul GD un strat inferior din hirtie alba sau maro (KRAFT). Are aceleaşi recomandări ca şi tipul GD.

Cartoane GC, UC

Sunt realizate 100%, din celuloză proaspătă şi se folosesc la ambalaje pentru industrii alimentare şi non-alimentare (chiar dacă produsul intră în contact direct cu ambalajul).

Hârtii autocolante

În variante lucioase, semilucioase, mate şi metalizate, se utilizează pentru stickere, etichete autoadezive etc. Se pot tipări imagini în policromie sau în culori speciale, după care se lăcuiesc.

Hârtii metalizate sau acoperite cu folie PVC

Se utilizează pentru etichete în industria alimentară şi non-alimentară. Pe ele se pot tipări atât imagini în policromie cât şi culori speciale. Se recomandă lăcuirea acestora.

Cartoane metalizate sau acoperite cu folie PVC

Se utilizează mai ales în publicitate, industria uşoară şi a jucăriilor (pentru etichete), sau în cosmetică. Suportă tipar în policromie şi culori speciale, care se lăcuiesc sau se plastifiază.

Cartoane speciale

Există într-o gamă foarte mare de gramaje, culori şi texturi. Pot fi tipărite în policromie şi culori speciale, fiind utilizate în special în publicitate.