Tipografia

Tipografia

Tiparul offset este cea mai veche şi cea mai răspandită metodă de multiplicare a informatiei scrise.

Tehnica prin care cerneala este suflata pe o suprafata metalica, transferata apoi pe o alta suprafata intermediara din cauciuc, care se preseaza in final pe hartie, a fost patentată în Germania în 1450 de către gravorul Johann Gutenberg şi constant perfecţionată până în zilele noastre Metoda stă la baza tiparului de tiraj mediu şi mare, ajungând la performanţe impresionante de acurateţe, precizie, format şi viteză de imprimare.

Principalul suport al tiparului este hârtia, care este obţinută dintr-un material compozit natural foarte preţios - lemnul. Grosimea hartiei variaza de la 60g/mp - hârtie folosită la interiorul revistelor, până la carton de 400 g/mp - pentru mape de prezentare sau cărţi. In offset se pot tipari: cărţi, reviste, pliante, vouchere, calendare, broşuri, cataloage, afişe, foi cu antent, tipizate autocopiative, mape de prezentare, cărţi de vizită etc.

Tehnica obţinerii unei palete variate este simpla, procesul porneste de la amestecul prin suprapunere a 2, 3 sau 4 cerneluri pe baza de alcool (cyan , magenta , yellow , black ) si se poate obţine orice culoare şi orice intensitate a ei.

Exista 4 culori de bază plus culorile speciale - pantone, argintiu, bronz si auriu.

Ghid practic in tipar

Principalele variabile in ecuaţia tiparului sunt tipul de suport şi cernelurile, această pagină prezentandu-vă cateva noţiuni de bază despre modul optim in care acestea pot fi folo ...

Suporturi tipar

Suporturile pe care se poate executa tiparul offset sunt foarte numeroare. În funcţie de specificaţiile tehnice ale fiecărui tip de hartie pot fi executate anumite feluri de tipa ...