Ghid practic in tipar

Ghid practic in tipar

Principalele variabile în ecuaţia tiparului sunt tipul de suport şi cernelurile, această pagină prezentându-vă câteva noţiuni de bază despre modul optim în care acestea pot fi folosite şi combinate. Pentru o mai bună înţelegere a condiţiilor de tipar specifice proiectului dumneavoastră, vă invităm să apelaţi la unul dintre consultanţii noştri specializaţi.

Procesul de tipar

Sub această denumire este cunoscut procesul de transferare a cernelii din bateria de cerneluire pe placă, de pe placa pe cauciuc şi de pe cauciuc pe coala de hârtie. Procesul de transfer se face prin contact compresiv.

Tiparul offset

Tiparul offset utilizează sistemul CMYK, prelucrarea celor patru culori de bază necesare procesării imaginii în tipar făcându-se pe baza principiului rasterizării (halftoning). Astfel, suprafaţa hârtiei este acoperită parţial de cercuri în cele patru culori de bază, acestea fiind suficient de mici şi dese încât ochiul va media efectele suprafeţei albe şi a celei acoperite de cercuri, creând o imagine unitară.

Este bine de ştiut că din punct de vedere al cromaticii, imaginile sunt direct influenţate de caracteristicile tipului de suport (grad de alb, suprafaţă lucioasă, mată sau metalizată, etc). Cu cât un suport este mai absorbant, cu atât scade contrastul şi luminozitatea imaginii tipărite. Tiparul este influenţat şi de culoarea hârtiei sau cartonului folosit.

În afara cernelurilor clasice (CMYK şi Pantone), există culori cu proprietăţi deosebite (perlate, razuibile, pentru medii neabsorbante sau termosensibile care reacţionează la frecarea cu un corp metalic), cu ajutorul cărora se pot realiza tipărituri speciale.

Tiparul digital

Tiparul digital este tehnologia (laser, cu jet de cerneala, presa digitala, etc.) care poate imprima documente direct dintr-un fisier digital, fara a trece printr-un mediu intermediar cum ar fi un film negativ sau un echipament.

Termenul desemneaza in general orice tip de imprimare care nu implica transferul imaginii de pe film ca in cazul tipariturii clasice "offset". Tiparul digital se face in mod normal pe suport de hartie insa noile tehnologii permit imprimarea si pe alte materiale cum ar fi panza spre exemplu.

Beneficiile imprimarii digitale sunt acelea ale timpilor de executie mult mai mici decat in cazul tiparului offset, costuri de productie inferioare pentru tiraje mici si mai ales posibilitatea de a personaliza documumentele cu ajutorul soft-urilor specializate. Un alt avantaj este acela de a putea realiza schimbari imediat fara a afecta tirajul unei comenzi tipografice.